Lassan egy éve lesz szolgálatban a laptopom. Egy szép kis Lenovo, közepesen erős adottságokkal. 8-gen intel proci, gtx1050 vga, ssd, és 8 Gb ram - szóval nem rossz. Eddig nem nagyon sikerült megizzasztani általános használatban, de azért pár extrém helyzetbe már belefutottam. Illetve, mi is ma az extrém?

Egy átlagos munkanapon előfordul, hogy sikerül megetetni a rendszerrel akár 10-12 Gb memóriát és ez tényleg nem nehéz. A fejlesztőkörnyezet java alapú, így eleve falja a ramot, de az igazi gyilkos a böngésző - pedig én takarékosan használom, egyszerre 10 fül ritkán van nyitva, inkább 5-6 körül. Viszont nap végére így is iszonyatosan meghíznak.

Akkor még hozzá veszem a levelezőt, egy instant messenger appot és a helyben futtatott virtuális szervert - máris elszaladnak a pacik és lapozhat a szerencsétlen os.

Ennek az orvoslására találtam ki azt, hogy bővítek egyet, legyen 16 a célszám. Az irodai gépben is annyi van, eddig még mindent is vitt, a felsoroltakból több példányt is. Igen ám, de a bővítgetés ma már nem olyan egyszerű, a memória fele már az alaplapra van forrasztva. Azaz csak egy slotban tudok gondolkozni - arra már nem is térek ki, hogy milyen módon cserélném ki az alaplapi modult, ha tönkremegy. Eddig nem hallottam sok jót a távolba küldött szervízekről, nem is beszélve arról, hogy a gépemet nem adom oda csak úgy vadidegeneknek, hogy nesze, turkálj csak. Sajnos Norbi kollegám már megtapasztalta milyen jó, amikor szó nélkül cserélik a vinyódat és nincs róla mentés.

Vissza az opciókhoz: +8-cal 12 lenne, ami nem hangzik rosszul, de egy erősebb munkanapon nem biztos, hogy elég. A következő opció a +16 - ez viszont árban sem kevés, bár az biztos, hogy annyi memóriával addig szinte bármit kiszolgál, amíg ez gép marad. Köztes opció nincs, hogy az ideális 16-ot, esetleg dual channelben kihozzam. Na mindegy, azt a lehetséges +15%-ot kénytelen vagyok elengedni.

Ma jutott idő a szerelésre, mit ne mondjak azért nem volt egyszerű. De legalább elvégezhető, nem kellett ragasztást törni, elég volt egy kisebb csavarbolt kiszedegetése meg egy pengető a felnyitáshoz. Aztán jöhet extra hőelvezető lemez, még egy marék csavar. Az aksit is kiszerelni lehet már és az azért alap, hogy macerálás közben áram minél messzebb legyen.

A csere könnyen ment. Az összerakás már viccesebb volt. Nekem komolyan az átlagoshoz képest kicsi kezem van, de ezeket az apró csavarokat nem mindig tudom pont arra a két mm-es helyre beejteni, ahova kell. Arra, amelyire nem kell, na arra igen. Megvan az az érzés, amikor valamit nem akarsz a kelleténél jobban szétborítani, mert macerás lehet? Na, ez megváltozik, amikor a pici csavar begurul az alaplap és az akksi szűk járatába, majd alászorul az alaplapnak, mire kiszeded az akkut. Itt már kezdtem jókívánságokat mantrázni a kedves dél-koreai mérnök kollégák felmenőihez.

Miután sikerült kijátszani a csavart és visszarakni a fém hőelvezetőt, összepattintod a gépet, miközben rájössz, hogy az akksit nem kötötted vissza - hiszen a régebbi laposoknál soha nem is kellett kikötni, kivehető volt. Aztán harmadszor azért szeded szét megint, mert az akksit rögzítő csavar egyben burkolat csavar is, szóval máshogy kell rögzíteni - szóval megy ez, csak órák kérdése.

Összegezve viszont a végeredmény pazar. Az csak apróság, hogy a teljesítmény visszajelzőn nem láttam ilyen alacsony memórafoglalási százalékot, mióta kaptam magamtól 4Gb ramot a régi gépbe '12 karácsonyán és a win7 a gyerekkori állapotában 8Gb-tal azt se tudta hova csöppent. Aztán próbaképpen indítottam pár dolgot, hogy lássam mennyire telik, de a Chrome tesztet későbbre hagyom.

Ezért elindítottam a Fallout 4 -et, aminek a beállításait éppen most rakta ultrára a friss geforce experience. Magamtól eddig nagyjából közepesre húztam a béállításokat, azért mégsem egy top gamer pc, volt is hogy az alap ultrán megdöccent, amikor tavaly belekezdtem a játékba, de engem nem zavart a csúnyább grafika.

Az eredmény magáért beszélt. Igaz, azt gondolnám, hogy a vga memória az igazán fontos, de most kiderült, hogyha a textúrákat ki tudja nyújtóztatni rendesen, akkor még szép is. A Glowing Sea bámulatosan festett, teljesen olyan érzés volt, mintha a harmadik rész Washingtoni területeit emelnék át ebbe a játékba. És semmi akadás, semmi extra melegedés, szóval eddig sokat vitt el a lapozgatás a teljesítményből, sőt, mintha még a töltés is gyorsabb lenne a területek között.

Persze, megvan ennek az ára is, indulás után nem sokkal már 8Gb fölött volt a játék a memóriában, a wundozzal együtt már 9 felett - ez azért azt mutatja, a 8 ma már könnyen lehet kevés.