Sajnos nem az igaziban tettünk látogatást, de attól még jó élmény volt: Texas - Grill Steak House És ha már "steakhouse", kipróbáltam a steaket is, eddig még nem volt hozzá szerencsém. Legalábbis amennyire emlékszem, a klasszikus, amerikai verzióhoz biztosan nem.

Először is elöljáróban annyi mondanék, hogy nem vagyok egy vegetáriánus. Semmi bajom a zöldséggel, nagyon szeretem sok formáját, változatát, de egy tartalmas étkezéshez, ami után egy órával nem leszel éhes, elég körülményes választás. Szerencsémre olyan korszakban élek ahol már és még megfizethető áron ehetünk igazi húst. Mert bizony nem volt mindig így és ahogy egyre többen leszünk, már csak a szintetikus, helyettesített, vagy bogár-proteinből készítettek lesznek.

Igazából amit le akartam jegyezni, azok először csak a tapasztalatok voltak a marhahús és steak irányában. De közben természetesen más is eszembe jutott. Az első lépés a híres-hírhedt készítési mód volt, amiről már mindenki hallott, még ha soha nem is látott ilyet. Mennyire legyen átsütve? Ez egy átlagos európai számára elég furcsa kérdés, hiszen a szokásos ételeink, szárnyasok vagy disznó esetében mindig alaposan át kell főzni-sütni a húst. Ellenkező esetben elég halálos betegségeket kockáztatunk meg.

Ez a dolog, mint megtudtam, a marha esetén nem áll fent. Azaz így belefér, hogy a marhahús szelet közepe még szó szerint véres - kis mértékű hőkezelés után már biztonságos. A másik kérdés, ami ami eszembe jutott már párszor, hogy miért? Honnan jött az ötlet, mi a késztetés, hogy így bánjunk az értékes hússal?

A megfejtésre a sokadik falat után jöttem rá, persze ez csak saját tipp. Hozzáteszem, jól átsütött verziót kértem, csípős fűszerezéssel és nagyon finom volt, egy rossz szavam sem lehet, tényleg csak ajánlani tudom. Viszont a pácolás, fűszerezés alatt is éreztem valami szokatlant. Nem volt vastag szelet - bár ennél vékonyabbat szoktam választani másból - de nem volt annyira ízes, mint egy jól átsütött tarja. És miért nem? Mert a disznó húsa, még a szárazabb verzió is, zsíros! Ahogy átsütöd, ez egy kis sóval kiemelve nagyon finom szaftos eredményt ad! A csirke esetén is, egy átsütött csirkemell soha nem lesz annyira finom, mint egy saját zsírjában-bőrében megsütött comb - együnk egészségesen, de egy pici zsír nagyon fel tudja dobni az ételt!

Ezt marhából, ugyanazzal a módszerrel nem tudod kihozni, hiszen a marhahús nem zsíros - pont ezt szokták kiemelni. Sőt, a marhát ha nagyon megsütöd, akkor igazi cipőtalpat kapsz, ami nem túl finom. Szerintem pont ezért kezdtek el azzal kísérletezni, hogy az eredeti szaftosságot őrizzék meg inkább. Erre irányulnak a nagyon kifinomult módszerek, amikor egy kérget sütnek a külső részre, majd lassan sütögetik tovább - így a belső rész szaftos marad. Oké, ezt azért van ahol már túltolják, amikor tényleg véres a közepe, egy majd 3 centi vastag hússzeletnek, de most maradjunk az átlagos verziónál.

Összegezve, kellemes csalódás volt az első igazán amerikai jellegű steak, de több okból sem fogja leváltani a dobogóról a sertést. Az íze finom, de jól elkészíteni macerásabb, az ára is jóval magasabb és a környezeti terhelése is sokkal több. Komolyan, szinte bűntudatom volt tőle. Persze ettől még nem leszek vega, de azért az egy hétre megenni tervezett húsmennyiség nagy részét ellőttem :)