Először is buék mindenkinek, mivel ez az év első értelmes bejegyzése. Másodsorban elnézést kérek, mert elég régóta csend van errefelé. Ez nem azt jelenti, hogy nem jutnak eszembe világmegváltó és agyzsibbasztó elmélkedések, mindössze sokkal több családi/baráti társaságban töltött idő jutott az év végi szabi alatt - így élőszóban tudtam mindenkit boldogítani, még ha ezt annyira nem is élvezték.

Ennek megfelelően kifejthető téma is kevés maradt, amiből pár sornál többet jegyeznék fel. Talán csak egy: a böjt és ezzel kapcsolatban a vallás.

A nagyobb vallásokat tekintve - hát még a kisebbeket - az ismereteim amolyan műkedvelő szintűek. Vagy például inkább olyanok, mint a ma már mitológiának minősített ókori görög vallásáról szerzett tudásanyagom. Tanultunk is róla, meg utána is olvastam, mert vannak benne érdekes dolgok és szerintem sok szempontból még fogyaszthatóbb, mint a mostani világvallások.

Ahogy azt már említettem szerintem itt is, a vallást jó dolognak tartom, amíg az adott egyén csak a saját lelki boldogságát és esetleg némi közösségépítést talál benne. Ami ezen túl megy, az már a pénisz kéretlen arcbalóbálásának a kategóriája, ami kéretlenül elég kellemetlen. Nem kell hozzá sok, hogy belássuk, a vallás inkább egy eszköz, ami az egyén boldogítása mellett inkább az irányítására van használva legtöbbször.

Az ember - de ez az állatvilág többi komplexebb szereplőjére is igaz, úgy kezdi a pályafutását, hogy egy szülő forma megtanítja neki, hogyan ne förmedjen meg. Legkönnyebb példa: a ragadozók esetében a vadászatot, a szülő, vagy a falka többi tagja megtanítja, hogyan tud életben maradni, mit lehet enni és hogyan kell azt elkapni. Az embergyerek előtt sokkal rögösebb és hosszabb út áll amikor elstartol, a személyisége is jó eséllyel összetettebb lesz - azaz a szülő kép vagy minta még meghatározóbb. Kismillió könyvet írtak erről a pszi-vel kezdődő foglalkozásúak.

Van viszont egy másik különbség is, a nehézségen kívül. Sokan vagyunk, nagyon. Igen kevés azoknak a fajoknak a száma, ami ennyire összetett életet él, ekkora tömegben és mondjuk nem valamilyen rovar. Ebből következik, hogy az ismeretek átadása és az együttélés is nehezebb és fontosabb is, mert van egy olyan ősi hobbink. Már az ősember is sokszor használta a kőbaltáját az agresszív véleménycseréhez és azóta csak jobb baltáink lettek, a létszám viszont exponenciálisan megnőtt.

A szabályokat valószínűleg elég hamar elkezdték kidolgozni - ne ölj embert a saját törzsből, stb - de azért ezeket nem mindig sikerül betartani. Szükség volt egy olyan motivációra, amitől a legnagyobb termetű is félhet - a természetfeletti. Ha azt mondják, hogy ezt vagy azt nem szabad csinálni,  akkor jó eséllyel leszarja. De ha azt, hogy ha azt megcsinálod, agyoncsap a villám/el visz az ördög/pokolra jutsz - egészen más a nyomaték. Oké, a visszatartó erő nem tökéletes, de az adott korban nem volt jobb eszköz, ami nem volt erőszakos.

És itt kezdünk közeledni a címben említett témához. Amennyire tudom - a jelenlegi világvallásokban legalábbis - szereplenek étkezési tilalmak. Például a hinduizmusban szent állat a tehén. A közel-keletről származóakban tiltott a disznó. Az állatok feldolgozásának külön rituálénak tűnő hagyományai vannak. Az ételeket, csoportosításukat kóser/nem kóser kategóriába sorolják. Nem ehetnek a bal kezükkel. Miért?

Mert amikor ezeket a könyveket kitalálták - és van ahol sajnos még ma is - például a szubtrópusokon, vagy a közel-keleten igen nehéz megteremteni annak a körülményeit, hogy egy nagyobb testű állat feldolgozása során ne nyírd ki a fél falut. A tetem gyorsan bomlik és a higiénia még ma is sok helyen esetleges - szóval egyszerűbb ha azt mondjuk, ne egyél olyat. Na de próbáld meg megtiltani nekik, hog nem ehetnek valami - szerintem nem fog menni. De ha azt mondod, hogy pokolra jutsz, mert megeszed a szent/tisztátalan állatot, akkor probléma megoldva.

A hatékony kézmosás mint olyan még ma is problémás? Foglald a könyvbe, hogy segget bal kézzel törölsz, a kaját jobb kézzel tapogatod és máris a körülményekhez képest legkevesebben hallnak meg emiatt.

És akkor mi a fene van a böjttel? Hát csak annyi, hogy a világon mostanra ugyan elértük, hogy többen dobják fel a pacskert a túlzabálásból adódó betegségek miatt, de azért ez elég új vívmány és azért sajnos még ma is van olyan, aki éhenhal. Ez régebben, több száz, vagy ezer évre visszamenően még inkább így volt.

Az éhes jobbágy/paraszt viszont sokkal hajlamosabb volt kapát-kaszát egyenesíteni, ha azt látta, hogy nincs mit enni, a vezetők/nemesek/klérus viszont egészen jól el van abból, amit tőlük szedtek be adó címen. És bár azért ezt el lehet fojtani, de hosszabb távon sokkal hatékonyabb - és a munkaerőt sem kell pótolni folyton a karóba húzottak helyett - ha már a könyvben azt írod le, hogy ezen, meg ezen a napon, de még ezen is, valamelyik szent miatt nem ehetsz, vagy csak keveset, illetve bizonyos dolgokat. Nem mintha lenne mit - legfőképpen nem azt a húst, amit a földesúr eszik - de úgy, hogy amúgy sem szabad, sokkal hatékonyabb. Adunk pár ünnepet, amikor azért megengedjük, hogy egyél nyugodtan, de csak akkor. Amit pár nap alatt megeszel, azt még elvileg elbírja a büdzsé. Karácsonykor,újévkor egyél a malacból - az kitúrja a szerencsét - a halat, csirkét ne piszkáld, mert kikaparja/elúsztatja a szerencsét és mert húsvétig csak az lesz. Utána húsvétkor előveheted a sonkát, aztán lesz gyümölcs is.

A ramadán és a többi ünnep is hasonló indíttatásból vehette használatba ezeket a módszereket, sőt, a new age idejére már a megtisztulás eszméje is előkerült, hogy ne kapj olyan könnyen agyfaszt az éhezéstől. Pedig a megtisztulásra, méregtelenítésre vannak már tökéletes szerveink - a máj és a vese. Ezeket nem vágod tönkre, akkor nem kell aggódni, méregtelenítenek azok bőszen. A léböjt kúrát meg felejtsd el, azzal együtt, aki kitalálja.

És mindezt miért? Mert a legtöbb ember nem képes vagy nem is akarja megérteni, ha ésszerű alapokra akarod helyezni a táplálkozást és az életet. Kell neki a villámló lófasz fenyegetése, mint a kisgyereknek a szülői felügyelet - különben csak azért is hülyeséget csinál.

Hát ennyit a böjtről, étkezzen mindenki kiegyensúlyozottan és átgondoltan, akkor nem lesz baj. :)