Úgy alakult, hogy ismét egy kis technikai kalandba keveredtem. Egy családi gép megérett egy kis upgade-re, nevezetesen a hdd ssd-re cserélésével. A gép nem régi darab, talán 2 éves sincs - már szerepelt itt - egy Lenovo Ideapad 100, win 10-zel szerelve. Nomeg, 2018-ban, nagyjából pusztán vásárló szopatásból, sima, mezei hdd-vel. Ami egy ssd-re számító, nagyszerű oprendszer esetén igazi öntökönlövés.

Szóval, előzetes felmérés után beszereztem egy 240Gb-os Kingston UV500-ast, az elég a rendszernek és az adatoknak is. Magamhoz vettem a teljes szerelő felszerelést, csavarhúzók, saját külső vinyó tokban, win 10 telepítő, üres dvd-k és külső optikai meghajtó a C terv esetére. Ebből már látható, hogy az van egy A terv, meg pár extra is. Az A terv követező lenne: lehetőség szerint a mostani rendszert bitre pontosan átköltöztetni a friss lemezre, azt bebarkácsolni a jelenlegi helyére és mindenki boldog. Én is, mert nem kell win10-et installálni, környezetet belőni, driverekkel szívni, legális windozt aktiválni és a tulajdonos is, mert minden pontosan úgy marad, mintha nem történt volna semmi, csak a gép nem fog vakarózni már induláskor 10 percet.

Úgyhogy belevágtam, szépen a friss ssd-t bele az usdb-s tokba. Oké, szükség lenne a magic programra, ez lett az easeus.

Már bizonyízott párszor. Igen, windows megint nem linux, de azt már tapasztaltam korábban, hogy a win 10 iszonyatosan háklis arra, ha alatta macerálják a lemezt és itt egyszerre kell költöztetni, több féle partíciót, valamint azokat shrinkelni, ami megint csak macera lehet. Szóval biztosra megyünk.

A progi a saját gépemen van, viszont nem akartam hálózaton küldözgetni, megosztani, meg éppen most lett egy friss, formázatlan külső vinyó a kezemben, tegyük rá arra. Saját ubuntu start, disks, formázzunk ntfs-re, progi felmásol, aztán másolás a másik gépre. Itt jött az első lóf*sz. a lenovo ezt a típust 2 egész darab usb-vel szerelte fel, egy 2.0 és egy 3.0-sal. Rádugom, az külső vinyó vastag csatolóját a hármasra, a másikat a kettesre, hogy legyen táp. Ez elméletben szép. Gyakorlatban újraéledt a diszkó korszak. A fájlkezelő és a totalcommander táncba kezdett a meghajtóval, a listában folyamtosan feltűnt és eltűnt a lemez, szinte villogott az ikon. Nabazdmeg... Rossz lenne az usb? De az eddig rádugott dolgokat simán vitte. Nincs elég táp? Az esetleg, de ha normálisan megy két usb 1.0 port is ad le annyit, hogy az eszköz működjön.

Eszembe jutott, hogy a win 10 baromi okosnak hiszi magát, így lehet, hogy megzavartam a takaréskoskodási üzemmódját azzal, h nagyobb áramot akarok kivenni a hubon keresztül, egyszerre. Megkerestem a beállításokban az energiatakarékosság lekapcsolását, minden eggyes eszközre, majd újraindítás. Ami egy 10 perces indítás utáni hdd reszeléssel jár, szóval vártam. Közben eszembe jutott, hogy mi van, ha nem jó a lemez? Volt már rá példa, hogy az elméletileg teljesen jól, ubuntu alól formázott ntfs particiókat egy win 8.1-es gép nem tudta megkajálni. Uccu, nézzünk rá jobban. Nos, majdnem hanyatt estem: nem egy, hanem három partició figyelt a vinyón, igaz, hogy mind ntfs, de két nagy, középen egy pár megás kicsi. Hohó, én nem erre fizettem be b*szod, egy particíót kértem - és amikor elkészült, a gépem azt is mutatta. Oké, akkor gyalu. Jöjjön a biztos windoz barát easeus, mbr ntfs partíció, arra a magic program.

Közben magához tért az alany, rádugtam újra a vinyót és megint csak travoltát játszik. Kezdtem kicsit mérges lenni, mert úgy tűnt, az A-ternek lőttek. Ráfordultam még a fórumokra, még kollegákat is megkérdeztem, hátha van egy tuti ötlet. De a legjobb amit találtam, az az volt, minden topicban, h gyaluljak le minden usb eszközt a gépről, teljes újraindítás és akkor majd a win 10 magától jól újrarakja őket. Aha, pont ennél a gépnél, aminél az automatán megtalált tapippad driver is kékhalált dobatott - Win 10, te aranyos, igen megint ez a cikk :)

De ez még csak az első nap.