Ma szántam egy kis időt arra, hogy egy régen hiányolt skillemet kezdjem fejleszteni; egy olyat, amit soha nem tanítottak, teljesen magamtól tanultam meg és ez a minőségén is meglátszik. Ez pedig a gépírás. Eddig talán egyszer próbálkoztam ezzel a műfajjal -  mármint a szabályszerű formájával, a katyvaszt minden nap csinálom :) - de már akkor is világossá vált, h elég kemény dió.

Kerestem egy tetszőleges oldalt a neten, ami ezzel foglalkozik -  van belőle rengeteg - és elkezdtem a pötyögést, szabályos kéztartás, billentyűket nem nézni, stb. Nehéz, tényleg nehéz. Nem tudom eldönteni, hogy az elmúlt, kb 17 évnyi berögződés használ-e inkább, vagy árt, de leginkább mind a kettő. A kéztartás szokatlan -  abszolút szembe megy minden gamer tapasztalattal - valamint az is nagyon fura, hogy teljesen kötöttek a billentyűk kezelési szabályai. Nem lehet csak úgy ami éppen ujjra esik, úgy csinálni. Brrr.. :)

Kicsit arra emlékeztet, amikor egy nagyon szeretett játékomban - starcraft - az új részben más volt a "gyorsgomb" kiosztás, mint a régebbi részben, én pedig megszokásból kezdtem el "zongorázni". Mert bizony az nem az a játék, ahol van időd egérrel ide-oda egerészni, ott amit csak lehet a nem egér kéz intéz - mert minden utasításra van gomb is - fényévekkel gyorsabb és jobb a játék. Szóval az eredmény nagyjából katasztrofális volt, egészen addig, amíg be nem állítottam magamnak a megszokott dolgokat. Utána, amikor a sebesség érdekében optimalizáltam, és átpakoltam egy-egy hotkeyt, vagy százszor nyomtam felpörgetett helyzetben a régire, majd miután jól kikaptam, akkor tűnt fel, hogy rossz gombot nyomok. Élmény volt :)

Nos, most is hasonló érzés, mert ez a kevés idő is elég volt, hogy kicsit megkavarja a rutint, de ebből ezt a pozitív következtetést vonom le, hogy van esélyem megtanulni rendesen gépelni.

És hogy miért is kezdtem el ezt az egészet? Egy szakértő szerint, a legjobb átlagos gépelési tempó, amit szabályos gépelés nélkül lehet hozni, kb 60-70 karakter percenként - úgy érzem, ez nagyjából helytálló lehet, többé-kevésbé. Viszont, az elsajátított és begyakorolt gépíró módszerrel ez 120-150 karakter, percenként. Azaz fele annyi idő alatt viszem be a gépbe azokat a dolgokat, amit szeretnék - elméletben.

Igen, azért is elméletben, mert ahhoz tudni is kellene azonnal, hogy mit akarok leírni, lekódolni. de ha már megvan, csak úgy füstölhet a klaviatúra. :)

Ehhez kapcsolódóan jutott eszembe egy kérdés, miért is ilyen az elrendezés, amilyen? A jelenlegi kiosztást - pontosabban az első változatát  - 1867-ben készítették. Később, ahogy egyre többet használták, figyelembe vették a user visszajelzéseket, és azok alapján alakították át, a ma használt formára - értelemszerűen a gépelés sebességének növelésére. Ennek lett az eredménye egy első ránézésre ijesztő katyvasz.

Feltúrtam kicsit ezt a hatalmas könyvtárat, amit internetnek nevezünk és szinte azonnal találtam tudományos értekezéseket is a témában. Arról miért is használjuk ezt mégis, milyen alternatívákkal próbálkoztak és azok mennyire becsődöltek. Az ember miután kapcsolatba kerül vele és elkezd tapasztalatot szerezni, egy újabb kiosztástól könnyedén világgá megy. Még akkor is, ha igazolhatóan jobb és könnyebben használható a dolog - persze a betanulás után.

Erre példa a híres DVORAK kiosztás. Talán egyszer kipróbálom. Ott statisztikai mérések és számítások alapján rendezték újra a kiosztást, a gyorsítás érdekében. Az már más tészta, hogy kevés kivételtől eltekintve mindenki úgy néz rá, mint tyúk az abécére  :)

Mindenesetre sajnálom, hogy nekünk az iskolában nem tanították meg a rendes gépelést - ahogy sajnos most is nagyon sok helyen szintén mellőzik. Rengeteget lehetne belőle profitálni, nem csak a szakmabelieknek, hiszen ma már alig van olyan terület az életben, ahol valamilyen módon nem kellene használnod a billentyűzetet.

Az más kérdés, hogy a rövid kis gyakorlásom alapján nagyon, de nagyon utáltam volna, amíg meg nem tanulom rendesen. Bár a szép folyóírással is éveket küzdöttem, mert nem igazán egyezett a véleményünk a tanító nénivel arról, mi a szépnek nevezhető írás  :) Ma viszont, elég ritkán használom, sőt, olyankor is csak óvatosan, mert a szép verzió csak lassan megy, gyorsan felfirkantva meg magam sem tudom elolvasni, mit is akartam leírni.

Egyenlőre a gépelés toronymagasan vezet.